traveling is a story and I am a story-teller

Úti Sztorik

Úti Sztorik

Bakancslista: TOP5 könyves hely

2018. április 17. - Úti Sztorik

Van két nagy szenvedélyem, amik még nem tartoznak a napi szintű függőség kategóriájába, de elvonási tünetekkel azért járhat a huzamosabb ideig tartó megvonásuk: az olvasás és az utazás. Amikor sikerül ezt a kettőt kombinálni, jön a tuti hiperventillálás. 

blog1.jpg

(forrás: pinterest)

Azóta szeretnék egy könyves túrát bevállalni, hogy kamaszkoromban Meg Cabot nagy rajongójaként azt olvastam, ő mindig olyan helyekről ír, ahol hosszabb-rövidebb ideig élt is, így ismeri az amúgy elég nagy és változatos USA általa megjelenített részeit. A Cabot-túra kitalálásban persze nemcsak annak volt szerepe, hogy szerettem a történeteit, hanem annak is, hogy olyan érdekes helyekről írt: mármint ki ne szeretne Carmelben a tengerparton pocolni (a mérges szömörcék dacára), a New York-i életérzést megízlelni, Washingtont bejárni vagy Indiana állam jellegzetességeit megismerni? Az utóbbi időben pedig egyre inkább szeretném felkeresni azokat a helyeket, amelyek valamilyen módon általam kedvelt könyvekhez kapcsolódnak: múzeumokat, írók volt otthonait, a filmváltozat forgatási helyszíneket, mihez mit találok.

Így született meg az első lista:

1. Amszterdam, Hollandia: Anne Frank háza

Oké, nem ez a legeredetibb tétel a listámon, de már azóta vágyom erre az irodalmi-történelmi helyszínre, hogy egy írói szempontból ennyire tudatos, elhivatott kamaszlány naplóját olvashattam, aki nagyban inspirált nemcsak az írói attitűdjével, de azzal is, hogy ahogy azt a borzalmas helyzetet próbálta jóra fordítani már ilyen fiatalon. 

Egy röpke napra eljutottam már Amszterdamba, de akkor annyira hosszú volt a sor, hogy nem akartam az egész időt várakozásra pazarolni. Sajnos – vagy szerencsére – a sor nem lesz kisebb (lehetséges, hogy a várakozási időt a Csillagjainkban a hiba szereplőinek helyi csőrözése is megdobta), de remélem, hogy fogok még annyi időt Amszterdamban tölteni, hogy beleférjen a sorban állás – vagy éppen lesznek előre foglalható helyek. (Pár éve épp nem volt.) Mindenképpen muszáj felkeresni a történelemnek ezt a részét, megismerni, milyen körülmények között éltek akkor az emberek, és megemlékezni arról, hová vezethet a gyűlölködés. 

2. Atlanta, USA: az Elfújta a szél-túra

Találtam egy fantasztikus összeállítást arról, Elfújta a szél rajongóként miket érdemes végig járnod Atlantában. A listán szuperizgi dolgok vannak úgy, mint: 

  • Mitchell háza abból az időszakból, amikor a regényt írta,
  • a könyvtár, ahol az írógépét és a Pulitzer-díját tartják,
  • az atlantai csatát bemutató körkép, amelyet a Rhettet alakító Clark Gable is megnézett, és azt mondta, hogy ez a körkép csak akkor lehetne teljesebb, ha ő is rajta lehetne – később rá is festették az arcát,
  • az a temető, ahol megtalálhatjuk a kevesebb mint ötven évet élt írónő sírját,
  • valamint kétféle múzeum mindenféle filmhez-könyvhöz kötődő kiállítási tárggyal.

3. Hampshire, UK: Jane Austen Múzeum

Sok íróhoz hasonlóan Jane Austen egykori házából is múzeumot alakítottak ki. A világ egyik legjobb romantikus regényírója 1809 és 1817 között élt Hampshire-ben lánytestvérével és édesanyjával, a Jane Austen Society ezért döntött úgy, hogy itt gyűjti össze Austen személyes tárgyait, ékszereit, leveleit, íróasztalát és persze regényeinek első kiadásait. Emellett a család kertjét is be lehet barangolni, ahová korabeli növényeket ültettek a változatosság igényével. 

4. Devon, UK: Agatha Christie Greenway háza

Agatha Christie nyaralóként vette meg és használta ezt a házat, amibe aztán menthetetlenül beleszeretett. Az írónő halála utána lánya költözött ide a férjével, ők pedig a National Turstnak adományozták a házat 2000-ben. Napjainkban Christie HarperCollins Kiadónak írt leveleivel, albumokkal és Christie második férjének ásatási gyűjteményeivel van tele. A ház külön érdekessége, hogy az ikonikus színész David Suchet itt bújt utoljára az ikonikus karakter Hercule Poirot bőrébe 2013-ban a Gloriett a hullának c. regény feldolgozásában. Természetesen a forgatásról is készültek képek, amelyeket megtekinthet a látogató. 

Emellett a Torquay Múzeumban lévő Agatha Christie kiállítás is jó lehet, itt az írónő személyes tárgyai (ruhák, kéziratok, első kiadások) mellett a filmes relikviákra helyezik a hangsúlyt: Hercule Poirot dolgozó szobáját épp úgy megtekinthetjük, mint a Joan Hickson-féle Miss Marple ruhadarabjait. 

5. Új-Zéland: Tolkien: A gyűrűk ura

Oké, ez egy kicsit csalás, mivel ez a helyszín inkább tartozik inkább tartozik a filmekhez, mint a könyvekhez, de szívesen bejárnám „Középföldét”. Új-Zéland mindenképp egy „oda-el-kell-jutnom” típusú bakancslistás tétel, hiszen olyan gyönyörű tájakkal dobálta tele a természet, hogy leszakad az ember álla. A könyv- és a filmsorozat pedig annyira jellegzetes és utánozhatatlan hangulatot teremtett, amennyire csak nagyon kevés történet képes. Szóval, csak egyszer legyen fölös 295+útiköltségésszállás dollárom, és máris rohanok a szeptember 22-i hobbitnapra a Hobbiton™ Movie Setre! (Addig pedig kibírnám egy kis szigeti kirándulással…)

A bejegyzés trackback címe:

https://utisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr7013841482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2018.04.19. 13:41:33

Hát nem tudom, én is imádok olvasni, meg utazni is, de az író/nő/k múzeumai, szülőházai, íróházai egy kicsit sem érdekelnek.
Egyetlenegy dolog jut eszembe, amit könyv miatt akartam látni: Firenzében a Pitti palota kertjét egy Dan Brown-regény miatt. (A film akkor még nem volt.)

ekat 2018.04.19. 13:52:18

@ekat: Állj, visszavonom, az angol Cotswolds-vidékre és könyv miatt mentem el. (Az Agatha Raisin-könyvek voltak egy ideig a bűnös szenvedélyem, de aztán meguntam őket.)

Úti Sztorik 2018.04.19. 14:34:16

@ekat: Ó, a Pitti Palotában voltam, nem is tudtam, hogy Dawn Brown-regény kapcsolódik hozzá!
(Ha érdekel, itt írtam róla egy picit :) utisztorik.blog.hu/2016/05/01/firenze_top5_a_ponte_vecchiotol_a_kozlekedesi_tablakig)

Most utána néztem, és az Infernót még nem olvastam, ezek szerint jó volt?

Én amúgy szívesen látnék ilyen írós relikviákat, pláne Margaret Mitchell írógépét (tudom, fura, hogy egy írógépen pörgök :D), plusz az is lázba hoz, ha egy helyen azt érezhetem, ez az (irodalom)történet szerves része. De utazás és olvasás szempontjából is lázba hoz még sok minden más. ;)

ekat 2018.04.19. 15:19:28

@Úti Sztorik: Nemigen emlékszem az Inferno-ra, mert az amerikai megjelenés napján, 2013-ban megérkezett a Kindle-re, én meg elolvastam jól. :) Viszont azon a nyáron kóvályogtunk Olaszo.-ban és Firenze-ben is, így adta magát a dolog. Igazából őrülten nem vagyok oda Dan Brown-ért, sokszor gyerekesnek tűnik nekem, amit ír, de azért elolvastam tőle mindent, mert olvasmányosak a könyvei, és legalább tudom, mire számíthatok.
Nekem egyébként talán Agatha Christie az egyetlen, akinek megnézném a relikviáit / házát, mert neki önmagában is érdekes élete volt, na meg a Mary Westmacott néven írt könyveit is szeretem. De ezt is csak akkor, ha ott van, amerre amúgyis járok.
süti beállítások módosítása